Látogasson el webáruházunkba! |
A mentás málnalekvárról:
Mentás málnalekvárunk alapja a két nagymama – Jolán és Aranka mama- hagyatékának módosításból alakult ki, immáron közel 100 éves recept alapján. A Balaton parton sétálva egy mentás málnafagyit nyalogatva jött az ötlet, hogy mennyire illik a menta a málnához. Muszáj volt kipróbálni, és a siker nem maradt el, ma is egyik közkedvelt lekvárunk azok számára, akik szeretik a különlegességet. A nagymama receptje még fele-fele arányban tartalmazott cukrot és málnát, mivel tartósítószer használata nélkül készültek a lekvárok. Azonban az élelmiszer-biztonság miatt fontos a nátrium-benzoát használata, így a minél magasabb gyümölcstartalmat helyezzük előtérbe. A málna a szüretelést követően 3-4 órán belül kerül feldolgozásra. Tisztítás után összetörjük a szemeket, hozzáadjuk a megtisztított és felaprított mentaleveleket, majd rövid főzés után adagoljuk a cukrot és a hozzávalókat, aztán alapos főzés után még forrón csomagoljuk, ezzel is hosszabbítva az eltarthatóságot. A citromsav a tárolás során fellépő szín sötétedést és a cukor lúgos kémhatását hivatott mérsékelni. Ugyan a málna gazdag pektinben a kis cukortartalom és a gyümölcs lédúsága miatt nem sűrűsödne, ezért almából kivont pektin adagolásával érjük el a kívánt állagot. A gondos, precíz elkészítésnek köszönhetően egész éven át élvezhetjük a málna friss és természetes ízét, mely a mentával még frissítőbb. Fontos tudni, hogy a málnamag miatt másfél évesnél fiatalabb gyermekek nem fogyaszthatják. Ha a málnamaggal kapcsolatban fenntartásai lennének, tekintse meg málna dzsemünket, melyet ugyanezen összetétellel málnamag nélkül kínálunk.