+36 30 545 7642 / mezedesmalna@gmail.com
 Málnaecet

Málnaecet

Cikkszám: 001
Kiszerelés: 250 ml
Súly: 0.48 Kg
1 700 Ft
6 800 Ft / 1000 ml




Betöltés...

 üveg
Megosztás másokkal:
Rövid ismertető: Málnaecetünk egyike a legízletesebb eceteknek. A gyümölcsös, utánozhatatlan málnaaroma nagyon jól harmonizál sajtokkal, salátákkal de öntheted fagylaltra is, valamint kellemes nyári hűsítő- frissítő ital is készíthető belőle. A, B és C- és E vitaminban gazdag, ásványi anyagokat tekintve pedig kálium, kálcium, magnézium és vastartalma tartalma kiemelkedő.

Termékismertető

A málnaecetről:

Mikor híre ment a faluban a mi kis ecetünknek, számos visszaemlékezést halhattunk, hogy ki, hol, hogyan készítette saját gyümölcs ecetét. Felsőrajkon az idősebbek emlékeiben elevenen él Dr. Hérics-Tóth Jenő tanítása az erjedéstanról, melynek részét képzi az ecetgyártás, hiszen az ipari ecet elterjedése előtt ez volt a savanyúságok hagyományos tartósítószere. A málna ültetvény szomszédságában élő Imre bácsi örvendezve eleveníti fel édesanya körte vagy alma ecetbe eltett csalamádéját, uborkáját vagy paprikáját. A málnaecetet nem javasoljuk ilyen felhasználásra, azonban elkészítése hasonlatos minden más gyümölcs ecetéhez és avatatlan ember nem is sejtené, mennyi hibát lehet elkövetni a készítése során. Úgynevezett dupla fermentációs (erjesztéses) folyamat során az összetört málnában található szénhidrátokat az élesztő széndioxiddá és alkohollá bontja, majd a keletkezett alkoholt a baktériumok vízzé és ecetsavvá alakítják. Az összetört nyers málna szemekhez cukrot adagolunk, - hisz képzeljük csak el - a málna 5-8%-os cukor tartalmából 2-2,5% alkohol, majd ebből 0,8-1% ecetsav lesz, és ennyit még a hanyagul elkészített borok is tartalmaznak. Az első folyamat után vizet adagolunk felkészülésként a következő legalább 7 hetes folyamathoz, mely során 25-30 °C-on, levegőztetve kell tárolni, hisz az alkohol bontása során oxigén felvétel történik. Így a második folyamatnál ipari eljárás híján nagy a párolgás, tovább rontva az így is 50-60%-os kihozatalt. A gyümölcsecet megőrzi a málnaszemek legjobb tápanyagait, 100 %-ban természetes. A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag, ásványi anyagokat tekintve pedig kálium-, kalcium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő. Az ecet fénytől védve, légmentesen lezárva tárolandó, ilyen körülmények között gyakorlatilag korlátlan ideig megőrzi minőségét. Az üveg alján leülepedő rostanyag természetes, és azt jelzi, hogy a termék mentes mindenféle hő, kémiai vagy mechanikai kezeléstől. Málnaecetünk kiváló kiegészítője lehet akár gyümölcssalátáknak, valamint kellemes nyári hűsítő-, frissítő ital készíthető belőle. Pácolható benne hal, disznó- és csirkehús. Ízesíthetőek vele a gyümölcssaláták, sőt salátaöntetek más összetevőivel is jól harmonizál. Felhasználható habos süteményekben és sorbetekben. Finom a vaníliás krémben és a pana cottában. Készíthető belőle mártás és szósz. Ízesíthetőek vele a gyümölcsök. Szórható a palacsinta és lágy, érett sajtok tetejére. Fogyasztható tejfeles ételekhez vagy sajttortával is.

Felhasználásának csak képzeletünk szabhat határt!